Publicaties ‘Kinderrechten bij scheiding’

Geen contact met één van de ouders

Geen contact met één van de ouders

De Australische onderzoeker Kylie Agllias in het ‘Journal of social work practice’ een artikel over de ervaringen van 26 volwassen kinderen (30 tot 50 jaar oud, 20 vrouwen en 6 mannen) , die geen contact meer met één of beide ouders hadden. De meeste mensen, die meededen met het onderzoek gaven aan dat ze wel een familie missen, maar niet hun eigen familie. Om die reden bleven ze het contact met hun eigen ouders uit de weg gaan. In 2015 had 47 % van de volwassenen geen contact met één of meerdere familieleden.

Lees hier verder over over de redenen die kinderen hebben om contact met een ouder te verbreken en bedenk hoe deze kennis je helpt om de rechten van het kind ondersteunen.

Ouderverstotings-syndrome (Parental Alienation Syndrome)

Ouderverstotings-syndrome (Parental Alienation Syndrome)

Steeds meer wordt er in de rechtbank geoordeeld dat er bij een bepaalde ouder sprake is van ‘ouderverstotingssyndrome’. Van de ouders, die beschuldigd worden van ‘ouderverstotingssyndrome’ staat vast dat niemand van hen medisch (door een psychiater) is onderzocht. Richard Gardner, kinderpsychiater, heeft dit begrip in 1985 geïntroduceerd.

Lees hier verder over de huiveringwekkende wijze waarop deze pedoseksuele kinderpsychiater zijn overtuigingen tot wetenschappelijke waarheid maakt.

Janusz Korczak en de Grondwet voor de rechten van het kind

Janusz Korczak en de Grondwet voor de rechten van het kind

Janusz Korczak: “Laten we niet de gezonde drang van zijn natuur kortwieken, alleen omdat ons kind afwijkt van ons ideaal. Wij voeden het niet op ten behoeve van onszelf, maar om zijnentwille.” Het gedachtegoed van Janusz Korczak (1878 – 1942) is nog uiterst actueel voor het onderwijs in de 21e eeuw. Arie de Bruin (Bestuurslid Janusz Korczak Stichting) schrijft over het leven en werk van Janusz Korczak en zijn betekenis voor het werken van elke leerkracht in het nu.

Lees hier verder over deze ‘Grondwet voor de rechten van het kind’ en onderzoek hoe jij in jouw werk of woonsituatie de rechten van kinderen kunt ondersteunen.

Zevenstappenplan tot contactherstel

Zevenstappenplan tot contactherstel

Het afdwingen van omgang in een conflictscheiding blijkt voor kinderen en ouders geen ruimte te geven aan het verdiepen van de relatie wanneer het kind/de kinderen een ouder heeft afgewezen. Voorafgaand aan omgang dient er altijd eerst contactherstel plaats te vinden. Zeker waar er (vermoeden van) mishandeling in welke vorm dan ook heeft plaatsgevonden, is het van belang in te zetten op feitenonderzoek, ervaringen (belevingen) en de erkenning daarvan door de dader en de hulpverlener.

Lees hier verder over dit effectieve stappenplan en bedenk hoe deze kennis je helpt om de rechten van het kind ondersteunen.

Toepassing van het klemcriterium

Toepassing van het klemcriterium

Het klemcriterium betekent dat de rechter kan bepalen dat een ouder eenhoofdig ouderlijk gezag krijgt als er een onaanvaardbaar risico is dat het kind klem of verloren zal raken bij gezamenlijk ouderlijk gezag.
Als het klemcriterium wordt toegepast, wordt het gezamenlijk ouderlijk gezag beëindigd.

Lees hier verder over de mogelijkheden van het toepassen van het klemcriterium en hoe deze uitspraak de rechten van het kind ondersteunen.