Tom weet, kan en doet het zelf

door | 12 apr 2017 | 0 Reacties

Charlotte Visch, 2012

Kinderen hebben de meeste kennis en ervaring over henzelf: ook als ze anderhalf jaar oud zijn, zoals Tom

Tom van anderhalf lost zijn probleem zelf op.

‘Hallo, met Floor,’ hoor ik een vrouwenstem aan de andere kant van de lijn, ‘ik heb hulp nodig met mijn zoontje.’ Ik blijk Floor, de moeder van Tom, aan de lijn te hebben. Ze heeft dringend hulp nodig voor Tom van anderhalf. Haar zoontje heeft al vanaf zijn geboorte slaapproblemen. Hij kan moeilijk inslapen en wordt vervolgens na een paar uur huilend wakker. ‘Wat erg voor Tom,’ reageer ik, ‘en ook voor jullie, want jullie zullen wel uitgeput zijn.’ Floor breekt. Ik hoor haar snikken. 

Nadat we wat informatie hebben uitgewisseld, is het tijd om een afspraak te maken. Gebruikelijk is de ouders samen te zien zonder het kind, zodat zij vrij over hun kind kunnen praten. Nu kies ik voor een andere aanpak. Met name heel jonge kinderen staan volledig open en nemen alles op aan sfeer, spanning en onderdrukte gevoelens van de mensen in hun omgeving. Vanuit die gedachtegang maak ik een afspraak voor het hele gezin. In dit geval dringt moeder Floor er zelf ook met nadruk op aan dat Tom meekomt: ‘Hij weet dat we hem willen helpen.’ Je kunt meer lezen over ‘Tom weet, kan en doet het zelf’, download het gehele artikel.