Heimwee

door | 13 mrt 2017 | 0 Reacties

Schoolreis

“Ik wil niet op schoolreis. Ik wil daar niet slapen. Ik wil thuis blijven, ” zegt de 9 jarige Sacha nadrukkelijk en slaat haar armen over elkaar, terwijl haar ogen zich met tranen vullen. En even later:  “Ik weet ook wel dat er meer kinderen zijn , die heimwee hebben…dat zegt de juf … maar daar heb ik niks aan!”

Heimwee is een lastig probleem voor kinderen, doordat het zo onduidelijk is hoe je er aan komt en nog moeilijker: hoe je ervan af komt. En het voelt ook raar en kinderachtig wanneer je als 9 –jarige buikpijn krijgt bij het idee dat je een nacht niet thuis slaapt … terwijl je weet dat je daarna weer naar huis mag.

Er zijn  tegenwoordig heel veel scholen die hebben bedacht hoe leuk het is voor kinderen om drie of meer dagen met elkaar te kamperen. Onder het motto ‘zo goed voor de groepssfeer’ worden kinderen geconfronteerd met heimwee, waardoor ze gespannen en angstig raken. Hoezo ‘goed voor de groepssfeer’ wanneer jij je ’s nachts ellendig voelt, in je bed plast, het gevoel hebt dat je dood gaat en kotsend van angst moederziel alleen rechtop in je bed zit.


Heimwee: de meeste mensen hebben geen idee wat het is en hoe ze een kind kunnen helpen.

Je kunt meer lezen over heimwee, download het gehele artikel.